Säsongen 2018-2019 av Metropolitan Live på bio

Säsongen 2018-2019 av Metropolitan Live på bio

 

METROPOLITAN BJUDER PÅ STORA PUBLIKFAVORITER I DEN KOMMANDE SÄSONGENS LIVESÄNDNINGAR

Folkets Hus och Parker presenterar stolt den kommande säsongen 2018-2019 av direktsända operor till biografer i hela Sverige. Repertoaren innehåller publikfavoriter som Aida, Carmen och La traviata, med superstjärnor som Jonas Kaufmann, Anna Netrebko och Karita Mattila.

– Det är med stolthet vi presenterar den tolfte säsongen av direktsända Met-operor till svenska folket – från Ystad till Haparanda. Detta är en demokratisatsning, som skapar delaktighet och tillgång till scenkonst för alla i Sverige, oavsett var de bor, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Säsongen sparkar igång 6 oktober med världsstjärnan Anna Netrebko i titelrollen som Verdis Aida.

Yannick Nézet-Séguin tillträder som Mets nya musikaliske chef i september 2018. Under säsongen dirigerar han direktsändningarna av La traviata och Karmelitsystrarna.

– Det är underbart för Metropolitan-operan att Yannick Nézet-Séguin har möjlighet att tillträda som musikalisk ledare redan två säsonger innan det var tänkt. Orkestern älskar honom, kören älskar honom, alla som jobbar i huset älskar honom, säger Mets chef Peter Gelb.

Mets direktsändningar på bio har setts av mer än 24 miljoner människor sedan starten 2006. Den nya säsongen når mer än 2 200 biografer i 70 länder på sex kontinenter, varav 150 biografer i Sverige och 800 biografer i USA. Alla operor är textade på svenska.

För svensk del blir det den tolften säsongen. Här började livesändningarna bara några månader efter de första visningarna i USA.

Säsongen 2018-2019 består av 10 livesända operor, varav fyra nya uppsättningar: Saint-Saëns Simson och Delila, regisserad av Darko Tresnjak och dirigerad av Sir Mark Elder med Elīna Garanča och Roberto Alagna i titelrollerna; amerikanskt uruppförande av Nico Muhlys Marnie, baserad på Winston Grahams spännande thriller som blev en filmklassiker av Alfred Hitchcock, i regi av Michael Mayer med Isabel Leonard i titelrollen; Mayers nya uppsättning av Verdis La traviata, som dirigeras av Mets tillträdande musikaliske ledare Yannick Nézet-Séguin och med Diana Damrau, Juan Diego Flórez och Quinn Kelsey i huvudrollerna; och Cileas Adriana Lecouvreur, med Anna Netrebko i titelrollen, dirigerad av Gianandrea Noseda i Sir David McVicars nya uppsättning.

Förutom Aida och de fyra nya uppsättningarna får biopubliken chansen att uppleva Poulencs mästerverk Karmelitsystrarna för första gången. Operan dirigeras av Yannick Nézet-Séguin. Det blir även återuppsättningar av klassiker som Puccinis Flickan från vilda västern, med Eva-Maria Westbroek som Minnie och Jonas Kaufmann som Dick Johnson; Richard Eyres hyllade uppsättning av Bizets Carmen, med Clémentine Margaine i titelrollen mot Roberto Alagna som Don José; Laurent Pellys originella nytolkning av Donizettis Regementets dotter, med Javier Camarena och Pretty Yende (som gjorde stor succé i senaste säsongens Kärleksdrycken) som Tonio och Marie; och den mest populära av Wagners fyra episka Ringoperor, Valkyrian, med Christine Goerke som Brünnhilde.

Biljettförsäljningen för säsongen 2018-2019 av Metropolitan Live på bio startar i Sverige 25 maj. På www.livepabio.se kommer mer information och spelplatser att publiceras. Met Live in HD distribueras exklusivt av Folkets Hus och Parker i Sverige.

SE TITLAR MM. PÅ LÄNKEN OVAN.  METROPOLITAN

Lämna kommentar